[door Leo en Monique Timmermans]

In 1989, hetzelfde jaar dat de TTW werd opgericht, werd het startschot voor de eerste kwart triatlon van Weesp gelost. Weldra groeide de Weesper Kwart tot het grootste sportevenement van Weesp. Ondanks dat nationale en internationale triatlontoppers zich graag in Weesp laten zien, blijft het recreatieve karakter het belangrijkste. De organisatie heeft altijd als doelstelling gehad om de triathlon voor lokale sportievelingen bereikbaar te houden.

 

 

 

Aangezien voor veel (oud) TTW-leden en andere lokale sporters de Weesper Kwart een bijzonder plaats inneemt of heeft genomen, leek het ons leuk om een stukje historie in beeld te brengen. Ook als dank aan de organisatie, vrijwilligers, sponsors en andere betrokkenen die dit evenement telkens weer mogelijk maken. Tegenwoordig is de Weesper Kwart een van de weinige triathlons in Nederland die al ruim voor de start vol zit met meer dan 200 deelnemers.

Na veel speurwerk in ouwe Weesper feestgidsen, WeesperNieuws en Triatlon kranten hebben we toch aardig wat materiaal verzameld. Ook huidig organisator Willem Hilders heeft ons geholpen met elektronische versies van de meer recente uitslagen. Van de periode voor 1993 hebben we de uitslagen gekregen van Nico van de Gender, en als pdf ingescand.

Alle prestaties van TTW’ers, ex-TTW’ers en Weesper deelnemers op de Weesper Kwart triatlon zijn terug te vinden via deze overzichtspagina. Hierin staan niet alleen de eindtijden vermeld, maar ook PR’s, gemiddelde eindtijd per jaar, hoe vaak iemand heeft meegedaan, enz. Zeker een kijkje waard dus!

1989

Met als hoofdsponsor Zeiss werd in 1989 de eerste Kwart Triatlon in Weesp gehouden. De triatlon-topper Gregor Stam uit Almere kwam bij de heren als eerste over de finish en Henny van Donk werd op deze eerste triatlon eerste dame. Het parcours van de Zeiss Kwart Triatlon was toen nog rond de Amstellandlaan.

1990

De tweede Weesper kwart werd gewonnen door Edwin van Dordt uit Amsterdam. Hij kwam na een sterk fiets- en looponderdeel alleen over de meet op de Amstellandlaan.

1991

Frank Heldoorn (later o.a. twee keer winnaar van de hele triatlons van Almere en Lanzerote) werd de nummer één van de laatste Zeiss Triathlon.

1992

In 1992 kon de triatlon wegens het ontbreken van een hoofdsponsor niet doorgaan. De organisatie van de Zeiss Triathlon, onder meer bestaande uit ex-triatleten Ferry van Wilgenburg en Pieter Langerhorst, had in 1991 al aangegeven ermee te stoppen. Een uitgebreide lobby naar andere sponsors kon het niet voorkomen dat de vierde editie van de Weesper Kwart niet door kon gaan (dit natuurlijk tot groot verdriet van de triatleten en het Weesper publiek).

22 augustus 1993

Na een jaar zonder triatlon maakt een nieuwe organisatie onder aanvoering van Radio Weesp een herstart. De finish is voortaan op het Groote Plein. Uit het archief van het WeesperNieuws bleek dat de triatleten in dat jaar wel heel erg op de proef werden gesteld. “De atleten, toppers en recreanten vol

brachten onder herfstachtige omstandigheden één kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen.
Toch was er langs het parcours flink wat publiek op de been. Sommige lieten zich net zo nat regenen als de atleten. Ron van der Pol won op zijn sloffen. De topper gebruikte de Weesper kwart als voorbereiding op de hele triatlon van Almere op 4 september, net als Ben van Zelst die tweede werd. Koen Spoorenberg van het Radio Weesp-team moest wel voluit om de snelste Weesper te worden. Dat lukte. Hij werd vierde, na Wim van Buul.”

 

 

Jeroen Fakkeldij checkt zijn
horloge nog even
voor de zwemstart

 

 

 

 

 

21 augustus 1994

In 1994 vierde de kwart van Weesp het eerste lustrum. Weesp leverde dat jaar drie teams.

Het Weesper team, vlnr. René Moolhuizen, Arjen Soet, Koen Spoorenberg, Jim Hagenstein en Chris Borsch.

Voor de tweede keer liep het parcours grotendeels door de binnenstad van Weesp. Maar liefst zesenvijftig mannen en vijf vrouwen hielden de eer van Weesp hoog. Allen streden natuurlijk om de felbegeerde trofee voor de ‘snelste Weesper’. Arjen Soet was dat jaar goed in vorm. Hij schreef onder meer de sprinttriatlon van Nederhorst den Berg op zijn naam (ruim een minuut voor Koen Spoorenberg), werd zeventiende tijdens de afdelingskampioenschappen in Schagen, twaalfde in de halve triatlon van Nieuwkoop en eindigde als derde in de kwart van Breukelen. Toch was het Koen Spoorenberg die zijn Weesper titel prolongeerde. Het Amstelveense talent Machiel Ittmann stak met kop en schouder boven het deelnemersveld uit, hij won dat jaar de Weesper Kwart met ruim zeven minuten voorsprong op de nummer twee Jac van Leeuwen.

13 augustus 1995

Schager Eric van der Linden (in 2000 zou hij voor Nederland deelnemen aan de Olympische spelen in Sydney) gold als groot talent en maakte zijn faam waar. Ook Machiel Ittmann, winnaar van het voorgaande jaar, moest er aan geloven. Christie Brouwer eiste bij haar eerste optreden direct de stadstrofee voor zich op en kwam met 10 minuten voorsprong op nummer twee Dineke Floore binnen. Arjen Soet nam het stokje van Koen Spoorenberg over en deed dat met een nieuw Weesper record.

Debuterende Christie Brouwer snelste Weespse

Marianne Vlasveld worstelt met haar wetsuit

 

11 augustus 1996

Op de foto een uitzinnig blije Machiel Ittmann

Pech voor Dineke Floore.

Machiel Ittmann verpulverde in 1996 het parcoursrecord met de tijd van 1:45:12 was hij twee minuten sneller dan het oude record. Hij werd de eerste die de Weesper kwart voor de tweede keer won. Het was helemaal een topjaar van vele TTW-ers behaalde een PR. Voor Dineke Floore liep het wat minder voorspoedig, die kampte met een kuitblessure en kwam ook nog eens lelijk ten val. Toch verbeet ze de pijn en haalde de finish.

Sporthuis Bijvoet meld zich dat jaar als mede-organisator cq. hoofdsponsor de naam wordt dan ook omgedoopt tot Bijvoet Radio Weesp Triatlon. Op de foto hierboven de dames van het Bijvoet Radio Weesp Team, vlnr. Jolanda ten Brinke, Angelique van Tilburg en Christie Brouwer

12 augustus 1997

De kwart triatlon stond dit jaar in het teken van de hitte. De atleten moesten vooral tijdens het lopen flink afzien. Gelukkig schoot het publiek daarbij te hulp en werd er massaal water uitgedeeld, zelfs met provisorische sproeiinstallaties werden de atleten gesteund. Bij de brandweerkazerne werd met ladderwagen en brandweerspuit een watergordijn gemaakt.

De hitte kon Machiel Ittmann er niet van weerhouden de Weesper Kwart voor de derde keer op zijn naam te zetten. Voorafgaand aan de triatlon hield Ittmann een lezing bij de TTW en onthulde daarin zijn tactiek om te winnen. “Zoek een groepje met atleten van jouw niveau en probeer in het kielzog van een ander mee te zwemmen. Dat scheelt kracht in het meestal stevig stromende water van Smal Weesp. Dus ik ga lekker achter Dennis van Hinte zitten en kom super uitgerust uit het water. Op de fiets ga ik er als een speer vandoor.” Arjen Soet kreeg dat jaar flinke weerstand van Erik van der Voort. Waar Arjen vijf minuten langzamer dan het jaar daarvoor was, pakte Erik twaalf seconden winst. Toch behaalde Arjen (de toen 26-jarige krachtpatser uit Aetsveld) zijn derde zege op rij.

23 augustus 1998

Martin Breedijk wint de 9e kwart van Weesp

Victor Ferrero feliciteert Eva van Arnhem met de titel snelste Weespse

Amsterdammer Martin Breedijk bewees zijn vorm in Weesp. Ondanks de concurrentie van Frans van Heteren en Royce Kortekaas wist Breedijk de kwart van Weesp op zijn naam te schrijven. De top drie bleef net onder het parcoursrecord van Machiel Ittmann uit 1996. Dat stond op 1.45.12. Breedijk was 13 seconden langzamer, maar daarbij dient te worden gezegd dat het loopparcours dankzij de tunnel van en naar Aetsveld iets lastiger was.

In het kielzog van de toppers bleef Arjen Soet (met startnummer 1) goed overeind. Hij werd zevende op 8 minuten achterstand van de winnaar. “Het ging boven verwachting, eigenlijk”, zei Soet na afloop. De strijd om de wisselbokaal voor snelste Weesper ging dus weer naar hem. Barry Dooper, Eric van der Voort en Alex Soede vochten daarachter een spannende strijd uit voor wie tweede Weesper zou worden. Dooper en Van der Voort hadden de hele triatlon van Almere nog in de benen, maar hun herstel was goed geweest. Dooper was gretig, zo liet hij vooraf weten. Hij bewees wat hij waard was, want hij eindigde knap in de top 10. Alex Soede volgde vrij snel op de 11e plek, Eric van der Voort had op het lopen te veel moeten inleveren en werd 13e.

De strijd bij de dames was even boeiend als bij de heren. Ook hier drie toppers die elkaar dicht op de hielen zaten. Marianne Vlasveld en Stephanie Kortekaas (vorig jaar één en drie in Weesp) kregen Nederlands kampioen Cora Vlot achter zich aan. Kortekaas, nog géén 17 jaar, ging lange tijd aan kop. Maar net als vorig jaar moest ze op het looponderdeel de koppositie prijsgeven aan Marianne Vlasveld. Cora Vlot kon ze nog net wel voorblijven. Angelique van Tilburg moest de bokaal om van de snelste Weesper dame afstaan aan Eva van Arnhem. Ook hier viel de beslissing in het laatste looprondje en kwam voldaan en wel ruim één minuut eerder binnen dan haar concurrente.

 

22 augustus 1999

De 10e Bijvoet Radio Weesp Triatlon werd een Fries feestje, want Tiedo Tinga en zijn vriendin Yvonne Atsma (beide uit Lemmer) kwamen, zagen en overwonnen. Tinga finishte in een nieuw parcoursrecord van 1:44:18 en verbeterde daarmee het oude record van Machiel Itmann met een volle minuut. Barry Dooper was de snelste Weesper en had geruime voorsprong op zijn concurrent Alex Soede. Angelique van Tilburg nam de titel weer over van Eva van Arnhem en deed dat in een geweldig snelle tijd van 2:11:56 (de snelste tijd ooit gepresteerd door een Weesper dame!).

20 augustus 2000

Hij schreef zich als laatste in, maar eindigde als eerste: Dennis Looze. Met een ruime voorsprong won hij de elfde editie van de Rabobank Bijvoet Triatlon Weesp. Looze, die in Weesp meedeed ter voorbereiding op de Olympische Spelen, zette een tijd van 1.45.50 op de klok. Tiedo Tinga, de winnaar van vorig jaar, volgde minuten later en werd tweede. Beste Weesper werd een bijzonder blije Marc Schouten. Met een vreugdesprong kwam hij over de finishlijn en zette een tijd neer van 01:56:28. Hij wist Barry Dooper, winnaar van vorig jaar, achter zich te laten. Beste Weespse werd opnieuw Angelique van Tilburg. De atleten bleken gemiddeld wat langer over de verschillende onderdelen te hebben gedaan. Debet daaraan was het gewijzigde fietsparcours dat moeilijker bleek te zijn en sommige deelnemers in verwarring bracht.

19 augustus 2001

Youri Severin, het triatlontalent uit Almere, zette de 12e editie van de Rabobank Bijvoet kwarttriatlon op zijn naam. Toch was deze winst omstreden want Severin werd tijdens het fietsen door zijn maatje Martijn Boot uit de wind gehouden. Dit ‘stayeren’ is nadrukkelijk verboden door de organisatie van de Weesper triatlon. Volgens de reglementen moet er minimaal 10 meter afstand worden gehouden van de voorganger. De organisatie besloot ondanks het stayeren, de winnaar niet uit het klassement te schrappen.
Achter Severin werd een interessante strijd om de titel ‘snelste Weesper’ uitgevochten. Arjen Soet lag van meet af aan aan, op de voet gevolgd door Barry Dooper. De straffe tegen wind tijdens het fietsonderdeel lag beide heren wel. Alex Soede, Chris Borsch en titelverdediger Marc Schouten konden ook goed meekomen. Hoewel Barry in de laatste kilometers tijdens het looponderdeel bijzonder sterk terugkwam bleef Arjen Soet hem toch voor en won daarmee voor de vijfde keer de Weesper titel. Alex Soede werd derde Weesper, Chris Borsch vierde en Marc Schouten vijfde: allen binnen de twee uur. De nieuwe sportieve uitdaging voor debutant René Godlieb pakte zeer goed uit, hij finishte zijn eerste kwart in een eindtijd van 2:03:14 (dat beloofd wat voor komend jaar!). De andere twee TTW debutanten Johan Nagelhout en Chris Blüm haalden ook beide de eindstreep.

Viervoudig Weesper winnares Angelique van Tilburg

Debutant René Godlieb

TTW debutanten nog onwetend wat hen te wachten staat…

Hoewel Angelique van Tilburg zich ziek voelde, wist ze toch op vrij eenvoudige wijze haar vierde titel snelste Weesper dame op haar naam te zetten. Stefanie Kortekaas kreeg eindelijk de eer die haar toekomt namelijk de eerste dame overall. Ze wist zich overigens op een verbazingwekkende wijze tussen de mannentop te handhaven wat resulteerde in een 15e plaats in het overall-klassement. Christie Brouwer werd overigens tweede dame (22 minuten achter Stefanie). Het jaar 2001 was een succesvol jaar voor de Weespers want er werden maar liefst 25 persoonlijke records behaald (waarvan 8 debutanten).

 

18 augustus 2002

17 augustus 2003

Tiedo Tinga uit Lemmer won de 14e triatlon van Weesp. Hij sloeg zijn slag in het afsluitende looponderdeel. Het was zijn 2e zege op deze kwart van Weesp.
Barry Dooper won de spannende strijd onder de Weespers. René Godlieb leek de beste papieren te hebben maar blies zich vier kilometer voor de finish op. Hij werd 3e Weesper na Arjen Soet. Esther Brakenhoff werd snelste Weespse. De strijd tussen de snelste Weespers was zeer spannend. Sebastiaan van der Berg was de snelste zwemmer. Op de fiets konden Barry Dooper en Arjen Soet hem voorbij. René Godlieb volgde op kleine afstand. Met lopen had René willen toeslaan. Hij had echter te veel gegeven bij het fietsen en stortte in. Arjen bleef tot het laatst kans houden, maar Barry gaf niets cadeau.

22 augustus 2004

Royce Kortekaas won met een riante voorsprong de 15e editie van de Weesper Kwart Triatlon. Met een verschil van drie minuten werd Corne Klein tweede en de winnaar van 2003 Tiedo Tinga werd nummer drie.
Rene Godlieb werkte zijn achterstand op Barry Dooper nog tijdens het fietsen weg en werd zo de beste Weesper met een eindtijd van 1:54:05. Barry eindigde ondanks alle tegenslag in de voorbereiding als tweede Weesper en Chris Borsch werd met een PR derde. Sebastiaan van den Berg (voormalig Weesper) verbeterde zijn persoonlijk record met 9 minuten en schaarde zich heel knap direct achter de “landelijke toppers” met een eindtijd van 1:53:22. Angelique van Tilburg die na een jaar afwezigheid weer van zich liet horen, werd voor de zesde keer beste Weespse. Jolanda Homminga werd tweede Weespse en bovendien beste veterane. Maryvonne van den Berg verbeterde haar PR met maar liefst 23 minuten en dat resulteerde dan ook in een derde plek bij de Weesper dames.

21 augustus 2005

20 augustus 2006